top of page

Göğüs Kanserini Önlemenin 7 Yolu


Meme kanseri. Sadece bu kelimeleri okumak bile birçok kadını endişelendirebilir.

Neredeyse herkes bu hastalıktan etkilenen birini tanıyor.

Ancak bu günlerde meme kanseri hakkında birçok iyi haber duyuyoruz. Tedaviler iyi sonuçlar vermeye ve kadınlar da iyileşmeye devam ediyor. Bizler de hastalığı önlemenin yolları hakkında her zamankinden daha fazla şey biliyoruz. Bu yedi basit adım, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Herkes veya her kadın için geçerli olmayabilir ama hep birlikte bakıldığında büyük bir etkisi olabilir.



Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

Sağlıklı bir kiloyu korumak herkes için önemli bir hedeftir. Aşırı kilolu olmak, özellikle menopozdan sonra meme kanseri de dahil olmak üzere birçok farklı kanser riskini artırabilir. Kilonuzu sağlıklı bir şekilde kontrol altında tutmaya özen gösterin



Fiziksel Olarak Aktif Olun

Egzersiz, iyi bir sağlık için gümüş tepsi gibidir ve günde en az 30 dakika fiziksel olarak aktif olan kadınların meme kanseri riski daha düşüktür. Düzenli egzersiz aynı zamanda kilonuzu kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biridir.



Meyve ve Sebzelerinizi Yiyin - ve Alkolü Azaltın (Sıfır alkol en iyisidir)

Sağlıklı bir diyet meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bol meyve/sebze ve düşük seviyede (hiç kullanmamak en iyisidir) alkol tüketerek yemek yemeyi deneyin. Orta derecede içme yaşlı erişkinlerde kalp için iyi olsa da, düşük içme seviyeleri bile meme kanseri riskini artırabilir. Ve alkole, getirdiği riskleriyle birlikte bakıldığında içmemek genel olarak en sağlıklı olan seçimdir.




Sigara İçmeyin

Diğer birçok sağlık riskinin yanı sıra, sigara içmek meme kanseri de dahil olmak üzere en az 15 farklı kansere neden olur. Sigara içiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bırakmaya çalışın. Yararını görmek için hiçbir zaman geç değildir. Bırakmak için yardım almak, sonsuza dek bırakma şansınızı ikiye katlayabilir.



Mümkünse Emzirin

Toplam bir yıl veya daha uzun süre emzirmek meme kanseri riskini azaltır. Ayrıca çocuk için büyük yararları vardır. Emzirme bilgisi veya desteği için çocuk doktorunuza, hastanenize veya yerel sağlık departmanınıza başvurun.



35 Yaşından Sonra Sigaradan ve Doğum Kontrol Haplarından Kaçının

Doğum kontrol haplarının hem riskleri hem de faydaları vardır. Genç kadınlar için bu risk daha azdır. Kadınlar doğum kontrol hapları alırken, meme kanseri riski biraz artar. Bununla birlikte, hapı durdurduktan sonra bu risk hızla geçer. Özellikle bir kadının sigara içmesi ve hap kullanması, inme ve kalp krizi riskini arttırır. Meme kanseri konusunda çok endişeleriniz varsa, doğum kontrol haplarından kaçınmak, riski azaltmak için bir seçenektir.



Menopozal Hormon Terapisinden Kaçının

Kronik hastalıkları önlemek için menopozal hormon tedavisi uzun vadede alınmamalıdır. Çalışmalar, sağlık üzerinde karışık bir etkiye sahip olduğunu, bazı hastalıkların riskini artırdığını ve diğerlerinin riskini azalttığını göstermektedir. Hem sadece östrojen hormonları hem de östrojen artı progesteron hormonları meme kanseri riskini arttırır. Kadınlar menopozal hormon tedavisi alırlarsa, mümkün olduğu kadar kısa süre için olmalıdır. Menopozal hormon tedavisinin riskleri ve yararları hakkında konuşacak en iyi kişi doktorunuzdur.



















4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page