top of page

En Yaygın Depresyon Belirtileri


Depresyonda olabilir miyim?

Mutsuz olmak depresyonda olmakla aynı şey değildir. Depresyon, işteki kötü bir haftadan sonra ya da bir ayrılık yaşadığımızda nasıl hissettiğimizi tanımlamak için genellikle gevşek bir şekilde kullanılan bir terimdir. Ancak majör depresif bozukluk - bir tür depresyon - çok daha karmaşıktır. Depresyon mu yoksa hepimizin bazen hayatta yaşadığı üzüntü mü olduğunu belirleyen bazı spesifik semptomlar vardır.


Kalıcı, sarsılmaz karanlık duyguların depresyonun bir sonucu olup olmadığını belirlemek iyileşme ve iyileşme yolunda ilk adım olabilir. Bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmenin zamanı gelip gelmediğini görmek için bu belirtilere göz atın.


1. Umutsuz Bakış Açısı


Majör depresyon, genel olarak yaşam hakkında hissetme şeklinizi etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Hayatınıza umutsuz veya çaresiz bir bakış açısına sahip olmak depresyonun en sık görülen belirtisidir.


Diğer duygular değersizlik, kendinden nefret etme veya uygunsuz suçluluk olabilir. Yaygın, tekrarlayan depresyon düşünceler genel olarak, “Hepsi benim hatam” veya "Amacım ne?” şeklindedir.



2. İlginin Azalması


Depresyon, sevdiğiniz şeylerden zevk alabilmenizi engeller. Bir zamanlar dört gözle beklediğiniz aktivitelerden (spor, hobiler veya arkadaşlarla dışarı çıkmak) ilgi kaybı veya geri çekilme, majör depresyonun bir başka önemli işaretidir.


İlginizi kaybedebileceğiniz başka bir alan da seks. Majör depresyon belirtileri, azalmış cinsel dürtü ve hatta iktidarsızlığı içerir.



3. Artan yorgunluk ve uyku sorunları


Zevk aldığınız şeyleri yapmayı bırakmanızın bir diğer nedeni de kendinizi çok yorgun hissetmenizdir. Depresyon genellikle enerji eksikliği ve depresyonun en zayıflatıcı belirtileri arasında olabilecek ezici bir yorgunluk hissi ile birlikte gelir. Bu aşırı uykuya neden olabilir.


Depresyon aynı zamanda uykusuzluk ile de bağlantılıdır ve birbirlerini daha da kötüleştirebilirler. Bunun sonucunda kaliteli, dinlendirici bir uyku eksikliği, kaygıya neden olabilir.


4. Anksiyete


Depresyonun kaygıya neden olduğu gösterilmemesine rağmen, bu iki durum genellikle birlikte ortaya çıkar. Anksiyete belirtileri şunları içerebilir:

  • sinirlilik, huzursuzluk veya gergin hissetmek

  • tehlike, panik veya korku duyguları

  • hızlı kalp atış hızı

  • hızlı nefes alma

  • artan terleme

  • titreme veya kas seğirmesi

  • endişelendiğiniz şeyden başka herhangi bir şeye net bir şekilde odaklanma veya düşünme sorunu



5. Erkeklerde sinirlilik


Depresyon cinsiyetleri farklı şekilde etkileyebilir. Araştırmalar, depresyonu olan erkeklerin sinirlilik, kaçma veya riskli davranış, madde bağımlılığı veya yanlış yerleştirilmiş öfke gibi semptomlara sahip olabileceğini göstermektedir.


Erkekler ayrıca depresyonu tanımak veya bunun için tedavi olmak istemek kadınlara oranla daha az olasıdır.




6. İştah ve kilodaki değişiklikler


Depresyonu olan insanlar için kilo ve iştah dalgalanabilir. Bu deneyim her insan için farklı olabilir. Bazı insanlar iştahı artacak ve kilo alacak, bazıları ise aç olmayacak ve kilo verecek.


Diyet değişikliklerinin depresyonla ilişkili olup olmadığının bir göstergesi, kasıtlı olup olmadıklarıdır. Eğer kasıtlı değilse, bu onların depresyondan kaynaklandığı anlamına gelebilir.



7. Kontrol edilemeyen duygular


Bir anda gelen öfke patlaması ve sonrasında ağlama krizleri. Etrafınızdaki her şeyin aynı olmasına rağmen, duygularınız bir anda değişebilir. Yani depresyon anlık ruh hali değişimlerine neden olabilir.



8. Depresyon bazen intiharla bağlantılıdır


İntiharla ölen insanlar genellikle önce belirtileri gösterir. Çoğu zaman insanlar bunun hakkında konuşacak ya da hayatlarını sona erdirmeyi başarmadan önce ilk girişimde bulunacaklardır. Birinin kendine zarar verme veya başka birine zarar verme riski altında olduğunu düşünüyorsanız:


112'yi veya yerel acil durum numaranızı arayın.

Yardım gelene kadar depresyonda olan insanın yanında kalın.

Silahları, bıçakları, ilaçları veya kendine zarar verebileceği diğer şeyleri kaldırın.

karşınızdaki insanı dinleyin, ama yargılamayın, tartışmayın, tehdit etmeyin ya da bağırmayın.



Her durumda ve her yaşta depresyonun üstesinden gelebilirsiniz. Kendinizi görmezden gelmeyin :)






3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page