top of page

Ödem Attıran En İyi 10 Besin

Ayaklarınızda, ellerinizde veya diğer bölgelerinizde şişlik fark ettiniz mi? Bu duruma tıbbi olarak tek bir parçayı veya tüm vücudu etkileyebilen şeye “ödem” denir. Bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olmak için işinize yarayabilecek gıdaların listesini derledik. Ödem neden olur sorusuna gelirsek; lokal kan damarları yırtıldığında, çevredeki dokulara sıvı sızdırarak bölgede iltihaplanmaya neden olurlar. Hamilelik, travma, yüksek sodyum diyeti, obezite vb. gibi çeşitli faktörler de ödeme yol açabilir. Aşağıda, ödemi doğal olarak gidermek için tüketebileceğiniz gıdaları bulabilirsiniz :)



1. AVOKADO

Avokado ödem tedavisi için en iyi besinlerden biridir. Kolesterolün düşmesinde etkilidir. Ödem tedavisine gelince de avokadoyu kesinlikle tüketmelisiniz . Avokado omega-3 yağ asitleri içerir ve hızlı yağ yakma özelliğine sahiptir.



2. ISPANAK


Ispanak ödem tedavisi için diğer harika yiyeceklerden biridir. Yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle tüm zamanların en sağlıklı sebzelerinden biridir. Bu gıda zengin bir potasyum kaynağıdır ve demir, manganez vb. gibi diğer değerli elementleri içerir. Vitaminler söz konusu olduğunda ıspanak, güçlü antioksidanlar olarak da işlev gören C ve E vitaminleri ile zenginleştirilir.





3. MAYDANOZ

Maydonoz çok fazla lif ve demir kaynağıdır. Bununla birlikte B1 ve B2 vitaminleri gibi vitaminler içerir. Bu gıdadaki yüksek vitamin içeriği yağ yakma sürecini hızlandırır. Diğer bitkilerle karşılaştırıldığında, maydonoz en zengin vitamin ve mineral kaynağıdır ve ödemi etkili bir şekilde tedavi eder.




4. KURU KAYISI


Kayısı potasyum ile yüklenir ve zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bu meyve, en iyi yağda çözünen bileşiklerden biri olan A vitamini ile birlikte gelir. Bu meyve kemik ve kasları destekler ve genellikle doktorlar tarafından katarakt eğilimli kişilere önerilir.

Şeker ve insülin direnci problemleri yaşayanlara, diyetisyene/doktora danışmadan sık tüketmelerini önermeyiz.






5. MUZ

Muz, demir ile zenginleştirilmiştir ve egzersiz öncesi enerjiyi artırmak için etkili bir meyve olarak kullanılır. Bu meyve kolayca sindirilir ve tüm yaş gruplarındaki insanlar için uygundur. Yüksek demir içeriği ile birlikte, bu meyve potasyum ve mangan ile zenginleştirilmiştir. Bu meyvede B2, B6 ve B3 gibi değerli vitaminler bulunur ve bu da kan basıncını etkili bir şekilde azaltmaya yardımcı olur.

Bu meyveyi de ,kuru kayısıda olduğu gibi, şeker veya insülin direnci problemleri yaşayanlara az/dikkatli tüketmelerini öneririz.





6. DOMATES

Domates zengin bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki sodyum seviyesini düşürür ve bu da suyun tutulmasını önler. Domates de kan temizleyicileri gibi toksinleri vücuttan atmaya yardımcıdır. Bu, ödemi tedavi etmek için en iyi gıdalardan biridir ve günlük domates tüketimi ödemi etkili bir şekilde azaltacaktır.



7. KURU ÜZÜM

Hepimiz kuru üzümdeki yüksek potasyum içeriğinin farkındayız. Potasyum içeriği şişkinliği azaltır ve ödemi etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca ödemin neden olduğu iltihaplanmayı azaltabilecek özelliklere sahiptirler.





8. YAPRAKLI SEBZELER

Yapraklı sebzeler magnezyum bakımından zengindir ve bu da şişkinliği azaltabilir. Ayrıca, yüksek miktarda vitamin ve mineralleri ile vücudu sağlıklı tutmak için mükemmellerdir. Yapraklı sebzeler ayrıca vücuttaki suyun tutulmasını azaltabilecek düşük sodyum seviyeleri içerir.




9. YOĞURT

Yoğurt, diğer protein ve yağlarla birlikte 141 mg potasyum içerir. Bu potasyum ödemi tedavi etmek için yeterlidir. Bu doğal gıdaları alarak, evde herhangi bir ilaç kullanmadan ödemi etkili bir şekilde tedavi edebiliriz. Daha iyi sonuçlar için tüm bu doğal gıdaları içeren ödem diyet programınızı hazırlayabilirsiniz.

Yazıda belirttiğimiz meyvelerden birini/birkaçını seçip yoğurtla birlikle tüketebilirsiniz.



10. SOMON


Araştırmalar, somon gibi yağlı balık yiyen insanların, kırmızı et yemeyi tercih edenlere göre ödemlere daha az eğilimli olduğunu göstermektedir. Somon, yüksek potasyum içeriği ile iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olur. Sodyumun düşük olması, somonun vücutta su birikmesini önleyebilir.












7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page